Ajankohtaista

Uusin blogi

Viitasaaren logistiikkakeskukseen yli kolme miljoonaa euroa hankerahaa – Wiilo-hanke käynnistyy syyskuun 2023 alussa

Viitasaarelle suunniteltu logistiikkakeskus saa yli kolmen miljoonan euron JTF-hankerahoituksen. Wiilo-logistiikkakeskuksen ansiosta Viitasaaresta tulee entistäkin keskeisempi kaupunki, sillä keskus palvelee alueen yritystoiminnan lisäksi paikkakunnan läpi kuljetettavaa runsasta materiaalien ja tuotteiden virtaa.

”Tieto rahoituksesta on huikean hieno uutinen! Viitasaari on tärkeässä risteyskohdassa etelästä pohjoiseen vievän Nelostien ja idästä länteen vievän Sinisen tien kohdatessa. Pikkasen paremmassa periferiassa uskallamme tarttua paikkakuntamme vahvuuksiin ja innovatiivisesti kehittää niistä uusia mahdollisuuksia”, kaupunginjohtaja Helena Vuopionperä-Kovanen hehkuttaa.

Keski-Suomen liiton 24.8.2023 myöntämällä EU-rahoituksella toteutetaan logistiikkakeskuksen ensimmäinen rakennusvaihe. Wiitaseudun logistiikkakeskusalue Wiilo -nimisessä investointihankkeessa tehdään alueen ydintoimintojen vaatimat maarakennus- ja pintatyöt sekä yhdyskuntatekniikka. Logistiikkakeskuksen rakentaminen tehdään resurssiviisaasti ja valmiissa kokonaisuudessa huomioidaan uusiutuva energia eri tavoin. Alueelle suunnitellaan parhaillaan aurinkovoimalaa.

Wiilo rakennetaan Mustaniemeen, aivan keskustan ja pääväylien tuntumassa olevan teollisuusalueen yhteyteen. Viitasaaren kaupungin tytäryhtiö Wiitaseudun Yrityspalvelu Oy (WYP) on jo käynnistänyt keskuksen ennakkomarkkinoinnin. Yhtiö tulee olemaan keskeinen toimija kaikissa Wiilon vaiheissa.

”Tämä on jättipotti Wiilon toteuttamiseksi, sillä alkuvaiheen hankerahoitus takaa rakentamisen käynnistämisen. Logistiikkakeskus on herättänyt jo paljon kiinnostusta ja hankerahoitus varmistaa sen, että suunnitelmia päästään toteuttamaan konkreettisesti”, iloitsee WYPin toimitusjohtaja Sampo Siik.

Wiilon aiesopimuksessa ovat paikallisista toimijoista mukana suuret teollisuusyritykset Kaskipuu ja Pisla. Tämän alustavan sopimuksen ovat allekirjoittaneet myös kuljetus-alan yritys Schenker, kiinteistö- ja rakennusalan konserni Wasa Group sekä aurinkoenergiapuiston suunnittelija Skarta Energy. Kirjallisesti kiinnostuksestaan ilmoittaneita yrityksiä on useita kymmeniä, joukossa on paikallisia ja valtakunnallisia yrityksiä.

Nyt rahoituksen saaneen hankkeen jälkeen alueelle on tarkoitus rakentaa varsinaiset toimitilat vaiheittain. Wiilon keskiössä ovat varastointi- ja lähettämötilat, joissa operoi yksi tai useampi yritys. Alueen yritykset voivat ulkoistaa oman varastointi- ja lähetystoimintansa logistiikkakeskukseen ja näin keskittyä omaan ydinosaamiseensa.

Varastointi- ja lähettämöpalveluiden lisäksi alueelle on suunniteltu tuotanto- ja liiketilojen rakentamista. Näitä toimintoja tukee laaja palveluverkosto. Logistiikkakeskus luo kysyntää esimerkiksi huolto-, ruokailu- ja tankkaus- sekä latauspalveluille. Kaikkiaan alue käsittää noin 10 hehtaaria.

Keski-Suomen liiton päätöksellä Viitasaaren kaupunki saa Euroopan unionin Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF) enintään noin 3,125 miljoonaa euroa. JTF-rahoitus kattaa 70 prosenttia hankkeeseen kuuluvien töiden kustannuksista. Kaupungin osuus hankkeen kustannuksista on 30 prosenttia eli noin 1,340 miljoonaa euroa, johon kaupunginvaltuusto on jo sitoutunut.

Myönteisellä hankerahoituspäätöksellä tulee olemaan kauaskantoisia vaikutuksia.

”Wiilo palvelee koko Saarijärven-Viitasaaren seutukunnan yritysten toimintaa. Viitasaari on sitoutunut edistämään alueellista elinvoimaa. Uskomme, että pohjoisen Keski-Suomen kuntien eri toimijoiden yhteistyöllä on ratkaiseva merkitys myös tulevaisuudessa”, Helena Vuopionperä-Kovanen toteaa.

Viitasaaren ja naapurikuntien tuotannollisten yritysten rinnalla alueella toimii runsaasti kuljetusalan yrityksiä sekä logistiikka-alaan liittyvää muuta toimintaa. Logistiikkaopinnot kuuluvat ovat Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston Viitasaaren toimipisteen suosituimpiin vuodesta toiseen. Kaupungin keskustassa järjestetään vuosittain Mid-Finland Truckmeeting, joka on raskaaseen kalustoon keskittyvä koko perheen kesätapahtuma.

Wiilosta kiinnostuneiden yritysten edustajat voivat ottaa yhteyttä WYPin toimitusjohtaja Sampo Siikiin, 044 748 8124sampo.siik@witas.fi.

Havainnekuvassa 1. Logistiikkakeskus, 2. Palvelut & tankkaus, 3. Yritystilat, 4. Uusi eritasoliittymä, 5. Aurinkovoimala

Viimeisimmät

Mitä Wiilo tuo Viitasaarelle?

Viitasaaren kaupunki on täynnä potentiaalia ja logistiikkakeskusalue Wiilo tulee toimimaan merkittävänä vauhdittajana paikallallisen talouden kehittämisessä ja kaupungin elinvoiman lisäämisessä. Tarkastellaan lähemmin sitä, miten tuleva logistiikkakeskusalue Wiilo voi muuttaa Viitasaaren kaupungin maisemaa ja tulevaisuutta.
Blogiin

Wiilo mukana Viitasaaren Kasvupolulla

Viitasaaren Kasvupolku® on maksuton sparrausohjelma alueen mahdollisuuksista kiinnostuneille yrityksille, joilla on aitoa kasvu- ja kehitysintoa. Sparraus tuo ulkopuolista näkökulmaa siihen, miten bisneksen voi viedä seuraavalle tasolle. Viitasaaren Kasvupolku tarjoaa eväitä erityisesti yrityksille, joilla on tarvetta tuotannon, varastotilan tai logistiikan tehostamiseen. Suomen keskeisimmälle paikalle sijoittuva logistiikkakeskus Wiilo on mukana tarjoamassa mahdollisuuksia kasvuyrittäjille.  Lue lisää
Blogiin

Kuntaliitto: Viitasaarelle kohoaa uuden aikakauden resurssiviisas logistiikkakeskus

“Wiilo-keskus tulee palvelemaan laajasti etenkin pohjoisen Keski-Suomen yrityskenttää, mutta lisäksi se on myös kansallisesti erittäin merkittävä hanke”, sanoo Wiitaseudun Yrityspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Sampo Siik. Ajatus logistiikkakeskuksen rakentamisesta on elänyt pohjoisessa Keski-Suomessa sijaitsevalla Viitasaarella jo vuosien ajan. Suurin syy pohdintaan on ollut kaupungin liikenteellisesti keskeinen sijainti Valtatie 4:n ja Sinisenä tienä tunnetun kantatie 77:n risteyksessä. Paikallisista liikennevirroista […]
Blogiin
Viesti

Saitko idean?
Pistä viestiä.